Blog
Verwachte leestijd: 0 min

Uitgeschoten slof weer aanreiken

U schiet, vooral tijdens een crisis, vast wel eens uit uw slof. Net als ik.

De sloffen op het bijgevoegde plaatje zouden de sloffen van een dierbare en zuinige vriend kunnen zijn. Ze hebben hem ruim 30 jaar comfort, rust en warmte gebracht maar zijn onlangs op last van zijn vrouw vervangen.

Onze premier en staatsman Mark Rutte heeft in zijn heroïsche vasthoudendheid bij het bewaken van onze kas, bedreigd door Europese leiders die zuinigheid niet als een deugd beschouwen, een bestaand spreekwoord niet alleen magistraal gecompleteerd. Hij heeft ons hiermee tevens een inkijkje gegeven in de kunst van het internationaal onderhandelen onder hoge druk: "Als iemand af en toe uit zijn slof schiet, moet je die gewoon weer aanreiken”, aldus Rutte in de Volkskrant, doelend op Macron die daar naar verluidt soms last van had.

Ik heb intensief gegoogled, en er boekjes met citaten, quotes en wijsheden van zowel Cruijff als Churchill op nageslagen, en navraag gedaan bij een erudiete collega maar kom tot de slotsom dat ik, weliswaar met slechts 50 procent van de informatie, er voor 100 procent van overtuigd ben dat onze Rutte, en ik gebruik die achternaam met respect en ontzag, zelf de ontdekker is van het aanreiken van uitgeschoten sloffen.

Pieter Jongkind, mede-eigenaar van DeCrisismanager, Parcival en Merlin

03 september 2020