Blog
Verwachte leestijd: 1 min

Miljoenen ‘deskundigen’ die het beter weten

We hebben in Nederland inmiddels enkele miljoenen mensen die het beter weten dan de regering, virologen of epidemiologen. De nieuwste brainwave die ik laatst las, was iemand die wilde dat Defensie de hele vaccinatie zou overnemen.

De gedachte erachter was dat Defensie als geen ander in staat zou zijn dit logistieke klusje te klaren. Nu ben ik oud-onderofficier van een van de regimenten die met die militaire logistiek te maken heeft. En ik verbaasde mij over deze stelling.

Het eerste goedgekeurde vaccin heeft een bewaartemperatuur van flink wat graden onder nul. Die capaciteit heeft Defensie helemaal niet. Maar helemaal bont maakte de ‘deskundige’ het bij de stelling dat dan ook Defensie de vaccinatie op de kazernes moest uitvoeren. Deze deskundoloog stelde dus voor om de GGD volledig buiten spel te zetten en al die kennis over vaccinatie te laten voor wat ze was en Defensie dit te laten overnemen.

'Zijn voorstel was om de GGD volledig buiten spel te zetten'

Nu kan ik veel commentaar leveren op de GGD die de afgelopen jaren bezuiniging op bezuiniging te verwerken kreeg. Maar denken dat Defensie dit even overneemt is een utopie.

Natuurlijk kan Defensie flink bijdragen aan de oplossing door het leveren van medisch personeel en beveiliging. Maar de vaccinatie concentreren op kazernes en daar ook de opslag realiseren levert alleen maar nog meer vertraging op. Bovendien hebben we in verschillende regio’s het probleem dat er geen kazernes zijn.

Complexe operatie
Het was de zoveelste oprisping van een van de vele deskundigen die denken dat ze van langs de zijlijn het allemaal beter weten. Diegene die dichter op de werkelijkheid van alle dag staan, weten hoe complex de komende operatie gaat worden.

Daarnaast moeten we nog veel mensen overtuigen om het vaccin te halen. In die hoek gaan er spookverhalen rond over wat er allemaal in dat vaccin zou zitten. Mensen claimen dat zij geen vreemde stoffen in hun lichaam willen. Diezelfde mensen nemen zonder al te veel problemen een paracetamol als ze hoofdpijn hebben. Alsof zij wel weten wat voor bijwerkingen en risico’s die medicatie heeft?

'We moeten nog veel mensen overtuigen om het vaccin te halen'

Misschien moeten we vanuit het vakgebied crisisbeheersing eens onder de aandacht brengen dat we tal van medicatie nemen die door dezelfde instanties zijn goedgekeurd. Lijkt me een zinvollere bijdrage dan ridicule oproepen dat het leger massaal moet worden ingezet.

Ton Heerschop, directeur crisisbeheersing bij Parcival

28 december 2020